Update Flash Player
Jord

Högtider

Allmänt

Det finns fyra större högtider som firas över hela Meridan: Astamér'al'Mae'lya, vattnets högtid, Astamér'al'Aerith, vindens högtid, Istamér'sal'Imon, eldens högtid och Istamér'sal'Xaled, jordens högtid. Högtiderna sammanfaller i mitten av de fyra elementarierna och de fyra årstiderna som världen har. Elementarierna är Mae'ly'din för vinter, Aerit'on för vår, Leth'Imon för sommar och Cys'Xaled för höst.

Även mindre lokala och nationella högtider firas på olika håll i världen och i olika länder. I Darioc firas bland annat Skärans dag, som markerar den sista skörden för året, Fröets dag, som markerar dagen på våren när man planterar de första fröna och sår säden för året som komma skall. En annan viktig högtid är Svärdets dag som firas den 7:e Aerit'on och är Dariocs självständighets dag.

Astamér'al'Mae'lya/Vattnets Högtid

Astamér'al'Mae'lya firas alltid när dagarna är som kortast på året, vilket sker kring den 32-33:e Mae'ly'din. Hemmen dekoreras ofta i vattnets färger i olika nyanser av blått och ofta med vattensymboler så som vattendroppar eller snöflingor.

Ett altare dedikerat till Mael'ya hör också högtiden till. Altaret dekoreras ofta med skålar gjorda i lera, fyllda med vatten eller is och snö. Torkad fisk hängs ofta upp på altaret eller läggs upp på ett fat på altaret.

Fisk och olika skaldjur äts under högtiden och man dricker vatten med måltiderna.

Astamér'al'Mae'lya är en högtid för att minnas de som gått bort under året och be om att Imons ljus skall återvända till världen.

Astamér'al'Aerith/Vindens Högtid

Astamér'al'Aerith firas mellan den 31-34:e Aerit'on. Hemmen dekoreras i vindens färger, olika nyanser av vitt och grått.

Ett altare dedikerat till Aerith hittar men för det mesta utanför hemmen under denna högtid. Det är vanligt att man har altaret på taket, eller på en högre belägen plats i samband med denna högtid. Altaret dekoreras ofta med fjädrar av gäss eller hönor, men även vildfågel fjädrar är vanliga.

Fågel och kanin äts vanligvis under högtiden och man dricker ofta upp det sista som man har i sin källare från det gångna året.

Astamér'al'Aerith är en högtid i vars samband man sår det mesta av fröna och säden för året. Man firar att våren har kommit och att nytt liv förs in i världen efter vintern.

Istamér'sal'Imon/Eldens Högtid

Istamér'sal'Imon firas alltid i samband med att dagarna är som längst på året vilket är dagarna kring den 32-33:e Leth'Imon. Traditioner som hör högtiden till är att man ofta dekorar sitt hem i färger som hedrar elementet, i detta fall är färger av gult, orange och rött typiska, alternativt att man har tyger som är dekorerade med ljuslågor eller flammor. Man brukar också gå mera lättklätt för att visa sin tacksamhet åt Imons värme.

Istamér'sal'Imon är en glädjens högtid och man ser det allmänt som en högtid av styrka och energi, fylld av hopp och ljus.

Ett altare dedikerat åt Imon är också en tradition som många följer. Altaret dekoreras ofta med blommor, färggranna tyger, små fat med väldoftande kryddor och på altaret finns det ofta en representation av solen med i någon form, antingen som en inristning på altaret eller som en skild staty.

Man brukar även laga kryddstarkare mat över stora öppna eldar. Starkt vin dricks oftast med maten. Dessa eldar tänder man ofta med hjälp av växter och gräs som man torkat ute i solen. När elden väl är tänd är det också vanligt att man lägger på en stock som är inristad med lovord och tacksägelser till Imon.

När solen börjar gå ner för dagen samlas man för en gemensam festmåltid med släkt och vänner, detta främst i städer, medan man ute på landsbyggden ofta samlas hela byn för en gemensam måltid för att hylla Imon. Det är vanligt att det i samband med denna höjdpunkt av firandet sjunger, dansar eller framför berättelser som är förknippade med elden eller på annat satt visar sin tacksamhet för eldens gudom. Det är också väldigt vanligt att man gör en uppoffring till elden i något skede under kvällens lopp. Dessa uppoffringar är alltid individuella och vanliga offergåvor är blommor, växter eller små träfigurer som man täljt åt sig. Det är inte heller ovanligt att man tillsammans med dessa gåvor har skrivit små lappar med antingen lovord till Imon, böner om styrka eller fertilitet eller laster som man vill bli av med.

Under nästa morgon stiger man upp när solen går upp och man samlas kring det altare som bygts för högtiden för att hålla en avslutningsbön och tacksägelse till Imon. Ifall en shaman finns närvarande är det alltid denne som för ordet och leder de samlade i avslutningsbönen innan man äter en sista måltid och till slut klär av altaret.

Istamér'sal'Xaled/Jordens Högtid

Istamér'sal'Xaled firas mellan den 31-34:e Cys'Xaled. Hemmen dekoreras i jordens färger i olika nyanser av grönt och brunt.

Ett altare dedikerat till Xaled hittar men för det mesta utanför hemmen under denna högtid. Det är vanligt att man har altaret på sin gård eller i närheten av ett sädesfält. Altaret dekoreras ofta med torkad säd, frukt och nötter som skördat. Även torkat kött är vanligt att det förekommer på altaret.

Älgkött och kött från gårdsdjur äts under denna högtid, samma sak med frukt och annat som man skördat under dagarna. Man dricker cider eller vin till maten.

Istamér'sal'Xaled är en skördehögtid och den tid när man förbereder sig för vinterns ankomst. Man tackar Xaled för det som man fått under årets gång.

Vind