Update Flash Player
Jord

Kapitel 2: Tärningen är kastad

Inledning

Solvarvet är 447 av Fredens ålder och Lövfall har gjort sin ankomst till landet Darioc. Landet i läget är spänt, vilket också märks av i den lilla by Erdos i södra delen av landet. Det är fullt upp med skördetiden och förberedelserna inför vintern från morgon till kväll.

Som om detta inte vore nog, myllrar det av nytt folk i den vanligen så lugna byn. Tre soldater står utanför värdshuset och dricker vin ur metallbägare av den finare sorten. En handelsresande har nyss köpt en gris som vägrar röra sig, och slaktarens barn står och skrattar åt den svärande och svettiga köparens försök att rubba svinet. Värdshuset är fullbelagt och byborna trängs ute på gården under kvällarna för att få sig sitt stop öl eller cider efter en lång arbetsdag. Handelsgillena köper upp så mycket säd och förnödenheter från alla byar att många är rädda för att det inte ska bli kvar något åt bönderna själva. Armén har gjort rekryteringsbesök i byn och en del av drängarna har gett sig av för att stärka landets militära led.

Till råga på allting är stämningen i landet är väldigt spänd efter att grannlandet Wor’Issas kronprins och hans gemål mördades under Eldens högtid i den lilla byn Elatim vid den östra gränsen till Wor’Issa. Samtidigt dog Dariocs kung, Dratos Darioc, och nu har hans son Terech blivit krönt och bestigit tronen. Ett krig med Wor’issa verkar vara oundvikligt samtidigt som Sínas militär har börjat mobilisera sig längs Dariocs södra gränser. Därtill florerar en massa skamlösa rykten om den nya kungen, som minst sagt har en enorm utmaning framför sig: att leda ett land och navigera en politisk mardröm samt möjligen handskas med ett annalkande krig. 

Denna spänning märks väl av även i Erdos. Soldater och handelsmän har rört sig österut och västerut i en stadig ström. Värdshuset Glada Galten har väl sällan varit så välbesökt, ens under goda handelsår, men rykten och mjöd finns det alltid gott om. 

Denna dag på Glada Galten lär knappast bli annorlunda. Det fattiga bondefolket har sin skörd och den kommande vintern att fundera på, men hotet om krig har gjort många oroliga. Efter flera dagars hårt arbete ska det bli skönt att få samlas kring värdshuset, njuta av ett gott glas cider, mjöd eller vin samt att höra de senaste ryktena och nyheterna från värdshus folket. Lite musik, sång och samvaro samt några omgångar av tärningsspel lär väl inte heller skada. Sist och slutligen är livet lite som ett tärningskast:-, ibland går det bra och ibland går det dåligt, men vanligtvis är det ganska medelmåttigt och så ska det få vara. 

Välkommen med att spendera en dag på Glada Galtens värdshus i gott sällskap med mjöd, mat och tärningsspel! 

Praktisk information

När världen rämnar: Tärningen är kastad arrangeras av Eloria rf. Lajvet arrangeras på svenska, men andra språk kan talas under lajvet. 

Lajvet: 3.10.2020
Lajvplats: Kajane lägergård, Närpes (preliminärt)
Åldersgräns: 13 (tretton) år, yngre deltagare bör ha förmyndares tillstånd att delta på lajvet
Beräknad lajvtid: cirka 8 timmar + förberedelser och debrief
Lajvet pågår cirka: 12:00–20:00
Ankomst till lajvplatsen: 09.00 - 10:00
Prebrief: 10.00-12:00
Debrief: 20.00-22.00

Minimiantal deltagare: 12 st
Maximiantal deltagare: 25 st

Anmälningen öppnar: 2.8.2020. Anmäl dig här!
Anmälningen stänger: 23.8.2020

Pris: 20€ för medlem av Eloria / 25€ för icke-medlem. Betalningsuppgifter hittar du här.

Plats för workshoppen: Östra Kaserntorget 7-9, 65100 Vasa (TaiKons utrymme)
Datumen för workshoppen: 5.9.2020
Workshop tid: 10.00-18.00

Spelledare: Calle Tengman 

Rykten och händelser från det senaste solvarvet

De ryckten som finns listade här nedan är sådana som alla deltagare känner till, speciellt de som är allmänna och inom Darioc. De ryckten som berör byn är mera specifika för enbart byborna. 

Rykten och händelser bortom Darioc

1) Det verkar som att det inte enbart är Darioc som står inför krig. Rykten om att det södra grannlandet Sínas och Vashýe också står inför ett krig med varandra. Darioc har också nåtts av berättelser om krig längre bort, från länder som Regal och Engor. Är detta början till slutet på Fredens tidsålder och intåget till en ny tidsålder av krig? Men vad är det som man krigar för numera? Har inte de föregående tidsåldrarnas krig varit tillräckliga?

2) Bland templena i världen har man lagt märke till en besynnerlig sjukdom som slår till mot grödor och vissa träd. Ursprunget till denna sjukdom är okänd, men den har i folkmun fått namnet "frörötan" eftersom den angriper växterna i ett tidigt skede och tillväxtperiodn och får alla frön att ruttna bort. Detta gör att skördarna har blivit extremt magra ställvis och många har blivit tvunga att bränna sina åkrar för att bli kvitt denna sjukdom, men trots det verkar den fortsätta att sprida sig från område till område.

Rykten och händelser inom Darioc

1) Krig är ett av de vanligaste samtalsämnen dessa dagar. Ända sedan dess att Wor'Issas kronprins Alécki Issáli och hans gemål Ivína Sahlídor mördades i den lilla byn Elatim under Eldens Högtid, Istamér'sal'Imon, har den långvariga freden mellan länderna sats på hård prövning. Därtill hade Wor'Issas blivande drottning och Ivínas tvillingsyster Anícha Sahlídor blivit mördad på palatset i Wor'Issas huvudstad, Issía, i början av solvarvet. Vissa elaka tungor talar om att det var prins Alécki som hade livet av henne eftersom han var kär i Ivína. Andra säger att det var en lönnmördare från Darioc som utförde dådet. Andra menar att Anícha var allvarlig sjuk och valde av avsluta sitt eget liv.
Vem som hade livet av den unga prinsen och prinsessan i Elatim är sedan en annan fråga. Vissa påstår att det var ett vattenväsen, andra igen skyller på byafånen som levde i byn medan andra menar att det var prinsens personliga livvakt som hade livet av dem. Vem som har rätt är svårt att säga, men resultatet är i alla fall detsamma: Wor'Issa anklagar Darioc och hotar dem öppet med krig!

2) Den forne kungen Dratos Darioc dog under Eldens Högtid. Orsaken till hans död spekuleras det i, men den allmänna åsikten är att han varit sjuk länge och dog till följd av denna sjukdom. Dock är det hans tronföljare, den nya kungen och Dratos son, Terech som många talar illa om. Ryktena som sipprar ut från Ýmel är både saftiga och förvirrande. Hittills har den unga och stiliga kungen vägrat att acceptera ett enda bud om äktenskap och elaka tungor viskar om att han skulle vara oförmögen att få barn. Andra igen spekulerar i ifall den nya kungen inte är intresserad i kvinnor överhuvudtaget utan föredrar sällskap av andra män. Vilda fester och ståtliga turneringar har hållits i den nya kungens namn i huvudstaden. På grund av sin unga ålder så ifrågasätter många hans förmåga och intresse för att styra landet. Vissa adelshus menar att han borde abdikera och låta prinsessan Lelioh bestiga tronen. Hon kunde gifta sig med någon som vet hur man ska hantera kniviga politiska lägen och eventuellt förhindra att dra ner landet i ett krig som man knappast har någon möjlighet att vinna. 

3) Som om krig och kungligheter inte vore nog, florerar det vilda rykten om såväl alver och väsen runtomkring landsbyggden. Vissa i landets södra och östra delar påstår att de sett alver, medan väsen har skymtats till lite här och där. Fiskare längs med kusten har också påstått sig se livs levande brimirer segla i underliga båtar längs med kusten och ute till havs! Såväl adeln som templena har haft fullt upp med försöka lugna ner folket och försökt intala dem att de endast sett syner eller varit sjuka. Detta har dock inte haft den önskade effekten och allt fler iakttagelser verkar ske. Hade inte alla alver, dvärgar och brimirer dödats för flera hundra solvarv sedan? Gamla berättelser dammas av och vandrande handelsmän och underhållare pumpas på information om vad de möjligen sätt eller hört.

4) Bland den vanliga befolkningen har det börjat spridas en motståndsrörelse som bekämpar adeln i landet. Många har blivit trötta på hur landet styrs och den ökade skatten som verkar göra de rika rikare och de fattiga ännu fattigare. Många menar också att prinsessan Lelioh skulle vara en mera rättvis regent än den nya unga kungen som sitter på tronen. 

Rykten och händelser inom byn Erdos

1) I den lilla byn av Erdos låter vissa av de värdsliga ryktena mera som sanning än något annat. En alv hade många sett i slutet av detta solvarvs Frostsång. Han tog till och med med sig en av byns pigor, vid namn Cendra med sig. Det är allmänt accepterat att hon också bar på hans barn. Man har varken sett till Cendra eller alven i byn sedan dess. Att det kunde finnas flera alver och väsen runtom världen och landet verkar således inte så långsökt. Ifall man sedan gillar tanken på det hela är upp till var och en.

2) Många bybor har lagt märke till att det rört sig många underliga personer igenom byn under Soldans och Lövfalls början. Detta har varit såväl landets egna soldater, utländska handelsmän och resenärer. Vissa har stannat på Glada Galten för högst ett par nätter och sedan gett sig av. Vissa har spekulerat i ifall besökarna har varit spioner eller soldater i förklädnad. Ett par personer har till och med blivit arresterade i byn av Dariocs soldater och blivit ivägsläpade till städernas fängelser.
Även om antalet besökar har varit bra för handeln så har ryktena om kriget gjort att man är mera försiktig mot främlingar. Detta gäller speciellt ifall man lagt märke till att personen kommit från Sínas. Jägarna och handelsmännen som rört sig i trakten kring byn har rapporterat om soldatläger strax bortom den södra gränsen. Många spekulerar i ifall det vore säkrare att flytta till någon större stad eller att bege sig norrut? Var är man mest säker i dessa otrygga och osäkra tider?

3) För ett par veckors sedan brann ett av de större sädeslagren ner till marken. Orsaken till denna brandsvårda är okänd, men såvitt man vet kom ingen till skada. Vissa menar att det varit soldater från Sínas som tagit sig över gränsen och bränt ner lagret. Andra menar att det säkert varit tjuvar, medan någon även uttalat sig om att det kanske varit ett eldväsen som härjat omkring i bygden eftersom man hörde konstiga skrik och oljud från ladan i samband med att den brann upp. 

Roller

Allmänt:

Till lajvet väljer du en roll från antingen byborna eller resenärerna. Det lönar sig att läsa igenom rollistan och se vad de olika grupperna har att erbjuda innan du anmäler dig. Det finns sammanlagt 25 roller i lajvet. Byborna erbjuder mera stämningslajvande och socialt samspel karaktärerna emellan medan resernärena erbjuder mera på intriger och färska rykten. 

I samband med anmälningen lönar det sig att skriva en hurudan roll du är intresserad av att spela och vilka eventuella karaktärsdrag som lockar dig. Efter anmläningen kommer du att få ett rollskelett som du på egen hand skriver till en fullständing roll.  Vid behov kan du be spelledningen eller en kompis om hjälp med rollskrivandet. Därefter skickar du in den bearbetade rollen till spelledningen. Spelledningen finslipar och kompletterar rollen vid behov med relationer. När rollen är klar skickas den tillbaka till spelaren i sin slutgiltiga form. Exakta datum för rollskrivandet finns på anmälningssidan.

Rollerna kommer från början att ha vissa förutbestämda drag, vilka skrivs in i enlighet med spelarens önskemål. Spelaren får sedan på egen hand utforma karaktären. Spelledningen gör sedan den slutgiltiga utformningen av rollen. Spelledningen vill att du ska känna att du har en roll som du kan gestalta till fullo och är beredd att satsa på för att få en bra lajvupplevelse.

Syftet med rollerna överlag är att man ska ha möjlighe spela dem igen under något av de kommande lajvena i kampanjen. Detta är ingenting som spelledningen kan lova med säkerhet eftersom det är svårt att säga exakt vad som kommer att ske under ett lajv. Sist och slutligen kommer detta att bestämmas av spelarnas val under lajvets gång och hur dessa val påverkar historiens fortsättning.

Tidtabell för när man får sitt rollskelett och när rollerna ska vara returnerade hittar man under kalender sidan. En kort summering finns här: 

 

31.08.2020 Rollskelettet skickas ut.
13.09.2020 Rollen bör vara återlämnad.
27.09.2020 Den slutgiltiga rollen skickas ut.


Bybor:

De som lever i byn Erdos har levt ett relativt enkelt liv. Byn är belägen nära Dariocs sydgräns med Sínas som grannland.  Hösten är långt gången och det är de mest hektiska skördetider för alla bönder. Det är också den tid där man vanligtvis får njuta av belöningar för sitt hårda arbete i form av skördefester och när man börjar förbereda sig inför vintern.

Rollerna är i första hand tänkta som stämmnigsroller med mindre sociala intriger inbakade. Dessa intriger är i första han förknippade med händelser inom byn och mellan byborna. De är roller som inte sett så mycket av resten av landet och livet i byn är för det mesta tämligen lugnt. Nu finns det dock en stark oro i landet för krig och den kommande frostsången påverkar allt från handeln till besökarna i den lilla byn. 

Man får själv utveckla rollerna med hjälp av spelledaren och diskutera vilken sorts roll man föredrar. Möjligheten att få spela samma roll som på det tidigare lajvet Dryckesbröder & Tärningsspel finns för den som är intresserad! För mera information kring detta går det bra att vara i kontakt med spelledningen och diskutera saken.

Resenärerna:

Resenärerna är ett samlingsnamn på personer som inte bor i den lilla byn Erdos. De kan kommer från olika delar av landet Darioc eller bortom Dariocs gränser. Resenärsrollerna är i första hand mera intrigdriva roller men stämningselement finns med i rollerna. Möjligheten att få spela samma roll som på det tidigare lajv, både Dryckesbröder & Tärningsspel samt Lågornas Dans finns för den som är intresserad! För mera information kring detta går det bra att vara i kontakt med spelledningen och diskutera saken.

Man får själv utveckla rollerna med hjälp av spelledaren och diskutera vilken sorts roll man föredrar. Rollerna erbjuder möjligheter till olika spelstilar; intrigerande, inlevelse och handling. Spelledningen strävar till att skapa karaktärer som är intressanta att spela och som förhoppningsvis också väcker tankar och känslor hos spelaren.

Anmälningsläget

Lajvet är för stunden fullt, men det går fortsättningsvis att anmäla sig till lajvet, fram tills dess att anmälningen stänger. Ifall man anmäler sig, blir man satt på en reservlista. Ifall en plats öppnar upp sig på grund av avanmälning, så meddelar spelledningen den som är först på reservlistan. 

 

Bybor:

Värdshusvärdinna
Värdshusvärd
Kock 
Kock  
Hjälpreda (SL) 
Betjänt 
Bybo 1
Bybo 2
Bybo 3
Bybo 4
Bybo 5
Dräng 1
Dräng 2
Piga 1

Piga 2
Piga 3

 
Resenärer: 

Handelsperson 1
Handelsperson 2
Resenär 1
Resenär 2
Resenär 3
Resenär 4
Resenär 5
Underhållare 1
Underhållare 2
 

Roller i rött ät tagna.

Roller i blått är reserverade för närvarande.

Roller med en orange diamant () efter sig är roller som är tänkta att hjälpa till med matlagningen under lajvet. Detta innebär att man inte kommer att ha lika mycket lajvtid samt att man får en 10 € billigare deltagaravgift som kompensation.

Vind